Wszystko co warto wiedzieć o orzechach włoskich

Wbrew polskiej nazwie, nie wywodzi się z Włoch, lecz z Wołoszczyzny – historycznej krainy w Rumunii. Orzech włoski – bo o nim mowa, powszechnie występuje nie tylko w Polsce, ale również w Ameryce Północnej, Mołdawii czy Chile.

Co kryje się pod ich twardą skorupką? Jakie są wartości odżywcze orzechów włoskich? I w końcu… jak wpływają na zdrowie?

Orzechy włoskie – w naturze

Drzewa dożywają 400, a niekiedy nawet 500 lat i osiągają wysokość około 15 metrów. Zachwycającą, gęstą koronę, tworzą duże i ciemne liście, które skrywają dojrzewające latem orzechy – cenione na całym świecie między innymi za swoje wartości odżywcze oraz nieco wytrawny smak. Co ciekawe, w zależności od metody uprawy, drzewa dają pierwsze owoce po około 4-5 lub 8-10 latach i obfitują w nie przez kolejne 100 lat.

Piramida żywieniowa a orzechy włoskie

W najnowszej, opublikowanej w 2016 roku piramidzie żywieniowej obok warzyw, owoców i innych zdrowych produktów spożywczych, po raz pierwszy pojawiły się orzechy. Zdaniem ekspertów są niezwykle ważne w codziennej diecie, głównie z uwagi na fakt, że dostarczają wielu cennych i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, takich jak m.in. zawarte w orzechach włoskich:

  • białko,
  • błonnik,
  • witamina E,
  • witamina B6.

Perła wśród orzechów włoskich – odmiana Chandler

Jedną z najcenniejszych odmian orzechów włoskich jest Chandler, pochodzący z egzotycznego(?) Chile. Odmiana wyróżnia się wyjątkowym – wytrawnym, bardzo intensywnym smakiem, dzięki czemu może być wyśmienitą przekąską. Precyzyjne usuwanie łupiny pozwala zachować doskonały wygląd całych połówek orzechów włoskich, dzięki czemu orzechy Chandler doskonale sprawdzają się jako wyszukany dodatek do ciast i deserów. Orzechy włoskie Chandler zawierają mnóstwo witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Właściwości orzechów włoskich

Orzechom włoskim (głównie z uwagi na fakt, że swoim kształtem przypominają ludzki mózg) już od wieków przypisuje się niezwykłe właściwości prozdrowotne. Jak się okazuje, stanowią cenne źródło witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Orzechy włoskie znakomicie poprawiają samopoczucie, przyczyniają się do wzmocnienia naczyń krwionośnych, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca, a także pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Orzechy włoskie (dostępne np. na stronie https://bakalland.pl/produkty/orzechy-wloskie,category,9,item,7,4) to smaczna i zdrowa przekąska, której garść warto jeść nawet codziennie – spożywanie 3 sztuk każdego dnia, całkowicie pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na cenne kwasy omega-3.[1] Regularne spożywanie orzechów włoskich jest szczególnie istotne w okresie zimowym, ponieważ dzięki zawartym w nich cynkowi oraz witaminie B6, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Co ciekawe, również za sprawą dużej zawartości witaminy B6, zmniejszają ryzyko anemii.

Choć orzechy włoskie doskonale smakują „solo”, często dodawane są do deserów, sałatek oraz wytrawnych dań mięsnych. Co więcej, dzięki właściwościom antybakteryjnym i barwiącym, znajdują zastosowanie również w kosmetyce.

Orzechy włoskie – wartości odżywcze

Orzechy włoskie mają wiele wartości odżywczych i dostarczają organizmowi m.in. tiaminę, witaminę E, witaminę B6, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź oraz mangan.

  • Tiamina

Tiamina, czyli witamina B1 przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcji psychologicznych, a także korzystnie wpływa na właściwe funkcjonowanie serca oraz układu nerwowego. Spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa 35% dziennego zapotrzebowania na tiaminę.

  • Witamina B6

Orzechy włoskie dostarczają organizmowi również cenną witaminę B6, która przyczynia się m.in. do zmniejszenia uczucia zmęczenia i regulacji aktywności hormonalnej. Co więcej, wspomaga proces produkcji czerwonych krwinek, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Ponadto witamina B6 korzystnie wpływa na utrzymanie właściwego metabolizmu białka, homocysteiny i glikogenu. Spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa aż 52% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B6.

  • Kwas foliowy

Orzechy włoskie są szczególnie polecane kobietom w ciąży, głównie z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Foliany wspomagają także prawidłową syntezę aminokwasów, proces produkcji krwi oraz utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny. Spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa 33% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

  • Potas

Orzechy włoskie są także źródłem potasu – pierwiastka, który jest niezbędny m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co ważne, potas wspomaga również funkcjonowanie mięśni i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa 24% dziennego zapotrzebowania na potas.

  • Fosfor

Dzięki dużej zawartości fosforu, orzechy włoskie stanowią smaczną i zdrową przekąskę, która pozytywnie wpływa na zdrowie zębów i kości, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych. Co ciekawe, spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa 47% dziennego zapotrzebowania na fosfor.

  • Magnez

Magnez w znacznym stopniu przyczynia się m.in. do zmniejszenia uczucia zmęczenia, apatii i ciągłego znużenia. Co więcej, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa 26% dziennego zapotrzebowania na magnez.

  • Cynk

Orzechy włoskie są ważnym źródłem cynku, który jest niezbędny m.in. do budowania odporności, ale także korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, wspomaga prawidłowe widzenie oraz utrzymanie zdrowych kości. Dowiedziono również, że cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności. Spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa 27% dziennego zapotrzebowania na cynk.

  • Miedź

Orzechy włoskie stanowią także źródło miedzi, która jest niezbędna m.in. do prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspiera utrzymanie właściwej pigmentacji włosów. Spożycie 100 g orzechów włoskich pokrywa 28% dziennego zapotrzebowania na miedź.

  • Mangan

Mangan jest konieczny do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i wspomaga ochronę komórek przed tzw. stresem oksydacyjnym. Co ciekawe, spożycie 100g orzechów włoskich pokrywa aż… 180% dziennego zapotrzebowania na mangan.

[1] za: http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Orzechy-Cenne-skladniki-niczym-w-pigulce,23530.html

Artykuł sponsorowany