Wzorowe sushi

Nasze pociechy z pewnością wzbudzą zainteresowanie rówieśników prawdziwym przebojem wśród szkolnych przekąsek - „wzorowym sushi”.

Wzorowe sushi

Kakaowe naleśniki nadziewane twarożkiem i bananami, podane w formie niewielkich kawałków, łudząco przypominających sushi. Te i inne nietuzinkowe przekąski znalazły się w kolekcji „Śniadanie ucznia” – zbiorze przepisów dedykowanych urządzeniu Thermomix ®.

Składniki:

Naleśniki kakaowe

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 160 g mleka
  • 160 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 15 g oleju słonecznikowego
  • masło, do natłuszczenia patelni

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i kakao, dodać jajka, mleko, wodę i olej, zmiksować 15 s/obr. 6.
  2. Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło.
  3. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.

Składniki:

Nadzienie

  • 350 g twarogu, półtłustego
  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g bananów, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, cukier i  cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać
    ponownie 30 s/obr. 5.
  2. Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.
  3. Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.

Sposób przygotowania (jeżeli nie masz urządzenia Thermomix ®):

Naleśniki kakaowe

  1. Mąkę, cukier i kakao, jajka, mleko, wodę i olej zmiksować.
  2. Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło.
  3. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.

Nadzienie

  1. Twaróg zblendować z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.
  3. Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.