Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Zapiekanki makaronowe słyną z tego, że można je urozmaicać o różne dodatki. W zasadzie wiele z rzeczy, które mamy w lodówce możemy do niej "dorzucić". My dziś wychodzimy z propozycją zapiekanki z szynką, które jest wyśmienita i łatwa w przyrządzeniu!

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Składniki:

  • Świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) – 100 gramów
  • dynia bez skóry – 200 gramów
  • Fix  Zapiekanka makaronowa z szynką – 1 opakowanie
  • makaron świderki – 200 gramów
  • szalotki – 6 sztuk
  • oliwa – 0,5 łyżki
  • ząbek czosnku – 1 sztuka
  • śmietana 18% – 200 mililitrów
  • tarty parmezan – 4 łyżki
  • kiełbasa chorizo – 200 gramów

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
2. Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Produkt nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki doskonale się połączą.
3. Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.
4. Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.