Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, magnez, liczne witaminy i beta karoten. Warzywo to można poddać licznym procesom kulinarnym, m.in. duszenia, gotowania, marynowania czy pieczenia. Ze względu na łagodny smak, cukinię można łączyć z wieloma innymi produktami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, np. tych z makaronu. Oto łatwa w wykonaniu, idealna na obiad, kolację czy jako przekąska do lunchboxa – zapiekanka z cukinią!


Składniki:

  • makaron wstążki, np. tagliatelle lub papardelle – 200 gramów
  • filet z kurczaka – 200 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr – 1
  • opakowanie
  • cukinia – 1 sztuka
  • cebule dymki – 2 sztuki
  • mleko – 300 mililitrów
  • jajka – 2 sztuki
  • żółty tarty ser – 100 gramów
  • oliwa – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.
2. Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż się zarumieni (3-4 min.). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
3. Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne i delikatnie ubitymi jajkami. Produkt nada potrawie odpowiedniej konsystencji.
4. Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.
5. Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.