Zdrowy smak natury: wytrawna tarta z warzywami – super przepis

Oryginalny, aromatyczny przepis na wytrawną tartę z niebanalnymi dodatkami to doskonały pomysł na przystawkę lub danie główne, które z pewnością zrobi wrażenie i zachwyci domowników oraz gości.

Zdrowy smak natury: wytrawna tarta z warzywami

Tajemnica smaku tej wyśmienitej tarty tkwi w wyjątkowych przyprawach, i dodatkach. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy amator gotowania, a efekt końcowy na pewno będzie zniewalający.

Tarta warzywna to doskonała propozycja dla wegetarian i osób, które chcą przyrządzić prosty tani obiad. Wystarczy zakupić kilka warzyw, znaleźć chwilę czasu i można rozpocząć gotowanie.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • odrobina soli

Farsz:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
  • 2-3 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 por (biała część)
  • 1 słodka papryka strączkowa
  • 2 cebule
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto.
  2. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
  3. Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy.
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty.
  5. Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  7. Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa.
  8. Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C.

Wskazówka:

Przed podpiekaniem ciasta możemy wyłożyć je folią aluminiową i wysypać na nią suchy ryż lub drobną fasolkę – dzięki temu nie będzie się nadmiernie wybrzuszać i nie zabierze miejsca do wyłożenia farszu.