Zgaga ciążowa (refluks żołądkowo-przełykowy) – kryzysy przyszłej mamy

zgaga-w-ciazy
Zgaga ciążowa (refluks żołądkowo-przełykowy) – kryzysy przyszłej mamy

Powstawanie zgagi

Zgaga zwykle pojawia się po zjedzeniu zbyt obfitej porcji albo za tłustego czy ostrego posiłku. Boryka się z nią także sporo osób z nadwagą.

Gryziony przez nas pokarm powinien trafić do przełyku, a następnie do żołądka, gdzie kwasy trawienne rozpuszczają jedzenie i przekazują je do jelit. Niestety, niekiedy w wyniku przejedzenia, nasz zwieracz przełyku jest osłabiony i blokuje dostęp treści żołądka. Niestrawiony pokarm, razem z silnymi kwasami trafia do naszego przełyku i drażni delikatny nabłonek, co powoduje uczucie nieprzyjemnego pieczenia w okolicy zamostkowej.

Ciążowa zgaga

Na początku ciąży kobiecy organizm produkuje duże ilości progesteronu i estrogenu, które to przyczyniają się do rozluźnienia mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Objawy zgagi w ciąży nasilają się w dwóch ostatnich trymestrach, jako że powiększająca się macica zaczyna uciskać żołądek. W najgorszej sytuacji są przyszłe mamy, których dziecko jest duże i ułożone w pozycji pośladkowej oraz te, które spodziewają się bliźniąt – związane jest to z silnym uciskiem pod przeponą.

Dieta w ciąży

By pozbyć się zgagi w ciąży, najlepiej jeść małe porcje, ale często. Spowodowane jest to tym, że rozwijający się płód naciska na żołądek ze wszystkich stron, w konsekwencji czego organ ten zmniejsza swoją objętość. Zaleca się, aby przyszła mama jadła 3 standardowe posiłki rozłożone na kilka etapów, dzięki czemu żołądek będzie mógł na bieżąco trawić treść pokarmową. Spożywanie 9 – 12 niewielkich porcji powinno skutecznie zminimalizować nieprzyjemne objawy. Bardzo ważne jest także, by po jedzeniu nie wykonywać żadnych czynności wymagających wysiłku. Po każdym z nich warto odpocząć przez co najmniej pół godziny.

Przyszłe mamy powinny wyeliminować ze swojego jadłospisu:

  • Potrawy tłuste, pikantne i ciężkostrawne
  • Kawę i mocną herbatę
  • Cebulę – zarówno surową, jak i smażoną – podrażnia żołądek
  • Napoje gazowane – wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych i podrażniają przełyk oraz żołądek
  • Kwaśne soki, owoce i warzywa. By uniknąć ciążowej zgagi, nie powinno spożywać się cytrusów, kwaśnych jabłek, kapusty oraz ogórków kiszonych. Jeżeli już zjemy tego typu produkt, jego kwaśność zneutralizujmy wypijając pół szklanki zaparzonego siemienia lnianego
  • Miętę – pobudza dodatkowo soki trawienne, potęgując ich wydzielanie w żołądku
  • Gwałtowne zmiany pozycji w ciąży – niewskazane

Zgaga w ciąży pojawia się nie tylko na skutek przejedzenia czy wzmożonego wysiłku. Towarzyszyć może ona także nagłym zmianom pozycji.

Oto kilka porad, które pomogą zredukować nieprzyjemne objawy:

  • Nie wstawajmy z łóżka gwałtownie. Zamiast tego podnośmy się powoli, kręg po kręgu
  • Starajmy się nie opuszczać głowy poniżej żołądka
  • Unikajmy czynności wymagających długotrwałego schylania się, jak zmywanie czy zamiatanie podłogi.
  • Gdy tylko mamy taką możliwość, poprośmy bliską osobę, by zawiązała nam buty.
  • Na czas ostatnich tygodni ciąży, najpotrzebniejsze przedmioty ustawmy na wysokości naszego wzroku. Jeżeli już musimy sięgnąć po coś, co znajduje się na dolnej półce, siądźmy na małym krzesełku i dopiero z tej pozycji wyciągajmy rzeczy z szafki. Przyda się ono podczas każdej czynności wymagającej schylania się.
  • Gdy przez dłuższy czas borykamy się z uporczywą zgagą, pod materacem ułóżmy kilka koców lub poduszek tak, by pochylenie zaczynało się od miejsca, gdzie znajduje się miednica i pośladki ciężarne, a następnie stopniowo rosło. Inne rozwiązanie to uniesienie pod kątem całego materaca lub wyposażenie się w łóżko z ruchomym stelażem.

Co na zgagę w ciąży

Walkę z ciążową zgagą warto zacząć od domowych sposobów. Przydatne mogą okazać się tu produkty spożywcze takie, jak:

  • Mleko – wypicie pół szklanki tego ciepłego płynu powinno nieco załagodzić nieprzyjemne objawy zgagi. Uwaga! Nie należy sięgać po niego zbyt często – mleka ma w sobie bowiem sporo alergenów, które już w fazie płodowej mogą uczulać dziecko. Równie skuteczną alternatywą dla niego jest jogurt lub kefir.
  • Siemię lniane – wystarczy, że 3-4 łyżeczki zalejemy gorącą wodą, zaczekamy aż ostygnie i wypijemy profilaktycznie po posiłku. Siemię lniane pomaga w trawieniu ciężkich i kwaśnych potraw, wzmacnia nabłonek żołądka oraz przełyku i chroni delikatne i podrażnione miejsca przed atakiem kwasów żołądkowych.
  • Migdały – pomagają w atakach zgagi i usprawniają system trawienny. Działają zarówno zapobiegawczo, jak i interwencyjnie.

Gdy opisane powyżej sposoby nie okażą się skuteczne, po uprzedniej konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę możną sięgnąć po leki bez recepty zawierające w swoim składzie substancje zobojętniające działanie kwasów żołądkowych, czyli węglan wapnia oraz węglan magnezu, które wiążą kwas solny w żołądku i go neutralizują. Do nowoczesnych preparatów tego typu mogą być dodawane także alginiany, które działają osłonowo. Wspomagają one także regenerację żołądka podrażnionego na skutek zgagi.
Temat zgagi w ciąży poruszono także na stronie >> http://www.rennie.pl/pl/ciaza-a-zgaga/
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

  • https://parenting.pl/zgaga-w-ciazy
  • http://babyonline.pl/zgaga-w-ciazy-sposoby-na-zgage-w-ciazy,dolegliwosci-w-ciazy-artykul,6485,r1p1.html
  • https://portal.abczdrowie.pl/zgaga-w-ciazy
  • http://www.rennie.pl/pl/ciaza-a-zgaga/

 

 

Artykuł sponsorowany

Wpis znaleziono dzięki:

- Zgaga w ciąży

- Paląca zgaga

- Problem ze zgagą