Zielono mi – wiosenne kanapeczki z pastą!

Po zimie nasz organizm tęskni za świeżymi warzywami. Kanapki zwykle stają się monotonne i mamy wrażenie, że jemy ciągle te same. A może jest to sposób na zachęcenie do zdrowego śniadania?

Sandwich with avocado paste and egg in the shape of heart

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 20 dag startego parmezanu
  • ½  puszki groszku zielonego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 10 listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 6 jaj przepiórczych
  • opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze. Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe – zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego Dan Cake wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na
wierzchu układamy sadzone jajko.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Kanapki na wesoło

- Kanapki z pastą

- Serca ala kanapki