Zobaczcie naszą propozycję na szaszłyk z grilla!

Fantazja w ich wykonaniu nie ma końca! Dlatego szaszłyki są doskonałym pomysłem na grilla. Możemy je przyrządzić z kawałków chrupiącego mięsa, aromatycznych warzyw, ale też owoców, grzybów i serów. Możliwość ich różnorodnej kompozycji sprawia, że szaszłyki nigdy się nie znudzą!

Zobaczcie naszą propozycję na szaszłyk z grilla!
Zobaczcie naszą propozycję na szaszłyk z grilla!

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka bez kości
  • Przyprawa do kurczaka z grilla
  • 100 g boczku wędzonego w kawałku
  • 100 g suszonych śliwek
  • papryka zielona
  • 2 cebule czerwone
  • 50 ml brandy
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3×3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.
  2. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą dla smaku. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.
  3. Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
  4. Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.