Zupa krem z ciecierzycy

Pomysł na lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować? Sycąca zupa z ciecierzycy.

Zupa z ciecierzycy. Foto: materiały prasowe

Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.

Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup.

Składniki:

  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy (np. marki Jasmeen)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • grzanki lub sezam

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty.
  3. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę.
  4. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj.
  5. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw).
  6. Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając.
  7. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.

Smacznego!