Zupa-krem z soczewicy

Pierwsze wzmianki o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica od wieków stanowiła ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Hinduskie przysłowie brzmi: Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy. Ile jest w tym prawdy? Przekonaj się!

Zupa-krem z soczewicy

Składniki:

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 2 bulionetki wołowe Knorr
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Posiekane czosnek i cebulę podsmaż w garnku.
  2. Następnie dodaj wodę i soczewicę.
  3. Zagotuj wywar, dopraw bulionetką Knorr, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
  4. Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
  5. Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.

Wpis znaleziono dzięki:

- Soczewica

- Wegetarianie

- Zdrowa dieta