Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

Końcówka lata i początek jesieni to ostatnia szansa na zbiory cennych dla naszego zdrowia ziół, dostępnych niemal na wyciągnięcie ręki

Wczesnojesienna zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

Wśród ziół znajdziemy m.in. pokrzywę o właściwościach nie tylko leczniczych, ale też odżywczych. Możemy wykorzystać ją nie tylko do przygotowania zdrowej herbatki, soku czy naparu, ale także do przygotowania zupy na bazie bulionu i mleczka kokosowego. Aksamitny krem w połączeniu z aromatyczną miętą i ciepłymi grzankami z chleba tostowego z pewnością zaspokoi nasz apetyt podczas jesiennej aury

Składniki:

  • liście pokrzywy – 3 duże garści
  • liście mięty – 2 garści
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 30 g
  • bulion warzywny – 2 litry
  • mleczko kokosowe – 400 ml
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać.
  2. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować.
  3. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym.
  4. Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.