Zupy kremy – najlepsze jesienią i zimą!

Kiedy na zewnątrz jest coraz chłodniej, każdy z nas z chęcią sięga po potrawy aromatyczne i rozgrzewające.

Zupy kremy – najlepsze jesienią i zimą!

Zupy w postaci kremów są idealne na zimne pory roku – gęste i sycące, można je przygotowywać w różnych wariantach kolorystycznych.

Kolory zup na talerzu w sezonie jesienno – zimowym

Podpowiemy, z jakich składników można wykonać zupy idealne na porę jesienno-zimową. Proponujemy trzy podstawowe warianty kolorystyczne:

  •  Zielony – brokuły, brukselki, por, cukinia, ogórki kiszone, zielony groszek, zielona papryka,
  •  Czerwony/pomarańczowy – pomidory, buraki, czerwona i pomarańczowa papryka, dynia,
  •  Biały – seler, pietruszka, biała część pora, kalafior, ziemniaki.

Zupy można przygotowywać z jednego składnika, uzyskując na przykład zupę brokułową, z pieczonej czerwonej papryki bądź porową. Jednak dla wzbogacenia smaku i aromatu warto łączyć ze sobą poszczególne składniki, a w efekcie otrzymać kremy brokułowo-cukiniowo-porowe, porowo-ziemniaczane, z pieczonej papryki i pomidorów itp. To tylko kilka bardzo smacznych i zdrowych propozycji, które nie tylko będą dobrze smakowały i pięknie się prezentowały, ale również przyczynią się do wzmocnienia odporności, poprawy wyglądu cery, włosów i paznokci oraz polepszenia samopoczucia.

Zupy kremy – najlepsze jesienią i zimą!

Dodatki do zup kremów – jakie wybrać?

Dla urozmaicenia zup kremów warto sięgnąć po różnego rodzaju dodatki. Śmietankę, serek topiony, a nawet mleko, dla uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Z kolei dodając grillowane mięso czy ryby uzyskamy konkretny, wyrazisty smak. Nie żałujmy również zieleniny – szczypior, natka pietruszki, koperek, bazylia itp. świetnie aromatyzują i podkręcają smak. Idealną propozycją są również tosty, samodzielnie przygotowane grzanki czosnkowo-ziołowe lub groszek ptysiowy. Świetnie z zupami kremami komponują się także wszelkiego rodzaju nasiona – słonecznik, pestki dyni, ale również orzechy – włoskie, nerkowca, makadamia.

Kolory zup na talerzu w sezonie jesienno – zimowym Podpowiemy, z jakich składników można wykonać zupy idealne na porę jesienno-zimową. Proponujemy trzy podstawowe warianty kolorystyczne: * Zielony – brokuły, brukselki, por, cukinia, ogórki kiszone, zielony groszek, zielona papryka, * Czerwony/pomarańczowy – pomidory, buraki, czerwona i pomarańczowa papryka, dynia, * Biały – seler, pietruszka, biała część pora, kalafior, ziemniaki. Zupy można przygotowywać z jednego składnika, uzyskując na przykład zupę brokułową, z pieczonej czerwonej papryki bądź porową. Jednak dla wzbogacenia smaku i aromatu warto łączyć ze sobą poszczególne składniki, a w efekcie otrzymać kremy brokułowo-cukiniowo-porowe, porowo-ziemniaczane, z pieczonej papryki i pomidorów itp. To tylko kilka bardzo smacznych i zdrowych propozycji, które nie tylko będą dobrze smakowały i pięknie się prezentowały, ale również przyczynią się do wzmocnienia odporności, poprawy wyglądu cery, włosów i paznokci oraz polepszenia samopoczucia.

Dodatki do zup kremów – jakie wybrać? Dla urozmaicenia zup kremów warto sięgnąć po różnego rodzaju dodatki. Śmietankę, serek topiony, a nawet mleko, dla uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Z kolei dodając grillowane mięso czy ryby uzyskamy konkretny, wyrazisty smak. Nie żałujmy również zieleniny – szczypior, natka pietruszki, koperek, bazylia itp. świetnie aromatyzują i podkręcają smak. Idealną propozycją są również tosty, samodzielnie przygotowane grzanki czosnkowo-ziołowe lub groszek ptysiowy. Świetnie z zupami kremami komponują się także wszelkiego rodzaju nasiona – słonecznik, pestki dyni, ale również orzechy – włoskie, nerkowca, makadamia.