10 głównych błędów żywieniowych Polaków

Błędy żywieniowe Polaków są podobne do tych, jakie popełnia obecnie cały wysokorozwinięty świat. Tymczasem prawidłowe nawyki żywieniowe, to klucz do odpowiedniej wagi ciała oraz dobrego samopoczucia i zdrowia.

background of sweets, fruit, and a ruler on a wooden board
background of sweets, fruit, and a ruler on a wooden board

 

Szkoda jednak, że większość z nas utrwaliła  niewłaściwe zwyczaje, które trudno jest potem zmienić! Jakie błędy popełniamy najczęściej, wylicza Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox.Najczęściej popełniane błędy dotyczące żywienia ludzi, mają dwojaki charakter. Z jednej strony są związane z niedoborami pokarmowymi, a drugiej, z nadmiernym przejadaniem się oraz nieodpowiednim stylem życia (np. nagminne przepracowanie, mała aktywność fizyczna, życie w nieustannym stresie, używki, czyli palenie tytoniu, picie alkoholu, narkomania).

Czego zwykle dotyczą błędy żywieniowe?

Choć trudno to zrozumieć, to pomimo naszego rozwoju i ogólnego dostępu do żywności, nagminnym zjawiskiem są niestety niedobory żywieniowe.
Najczęściej dotyczą one zbyt małej ilości w spożywanych pokarmach takich składników, jak: białka, witaminy i sole mineralne, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Tymczasem są to substancje odżywcze niezbędne nam do życia i normalnego funkcjonowania! Ich niedobór może prowadzić do różnych chorób, anemii, spadku odporności, osłabienia organizmu, a nawet do poważniejszych schorzeń (np. anoreksji, niewydolności narządowych, nowotworów. Za niską wartość kaloryczną diety najczęściej odnotowuje się u dziewcząt (szczególnie ze starszych grup wiekowych), które w okresie dojrzewania zaczynają niekiedy zbyt przesadnie dbać o zachowanie szczupłej sylwetki i celowo ograniczają wtedy ilość spożywanego jedzenia. O ironio, przyczyniają się do tego niestety różne media, ponieważ uparcie od lat lansują wizerunek nienaturalnie chudych modelek. Zbyt mało energii spożywa oczywiście również coraz więcej polskich
dzieci i osób dorosłych (szczególnie emerytów), z powodu życia w złych warunkach społeczno-ekonomicznych.

Zagrożenia związane ogólnie z przejadaniem się dotyczą z kolei nadmiernego spożycia produktów wysokoenergetycznych (przede wszystkim węglowodanów, w tym szczególnie cukrów prostych) oraz powodowanego tym dodatniego bilansu energetycznego, a także nadmiernego spożycia tłuszczów szczególnie zwierzęcych, co skutkuje wzrostem w organizmie „złego” cholesterolu i niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego dochodzi również nadmierne spożycie soli kuchennej. Jak się okazuje, nawet przy nadmiernej dostawie energii z pożywieniem może wystąpić niedobór niektórych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Właśnie dlatego szkodliwa jest nadmierna konsumpcja takich pokarmów, jak: cukier, słodycze, ciasta i ciastka, słodzone napoje, białe pieczywo i produkty wysokoprzetworzone. Takie jedzenie jest mało wartościowe odżywczo, za to dostarczaj organizmowi głównie tzw. pustych kalorii, przez co tyjemy, zakwaszamy się i stopniowo osłabiamy organizm. Łatwo prowadzi to również do niedoboru białek, witamin, minerałów i innych, wyżej wymienionych substancji odżywczych.

Poniżej lista 10 błędów żywieniowych najczęściej popełnianych przez Polaków:

1. złe lub niewłaściwe bilansowanie codziennej diety pod względem jakościowym

(nieodpowiednia jakość produktów spożywczych wybieranych do konsumpcji oraz
niewłaściwa częstość ich spożycia) oraz ilościowym (nieodpowiednia wartość kaloryczna
całego pożywienia spożywanego w ciągu doby, w stosunku do płci i wieku oraz aktywności
fizycznej i wykonywanej pracy, a także niewłaściwe ilości i proporcje poszczególnych
składników odżywczych, dostarczane w codziennym pożywieniu. Śniadanie powinno
stanowić 25-30 proc. wartości energetycznej dla całodziennej racji pokarmowej, II śniadanie
to odpowiednio 5-10 proc. tej wartości, obiad 30-35 proc., podwieczorek 5-10 proc.,
natomiast kolacja 20-25 proc. dziennego zapotrzebowania pokarmowego);

2. niewłaściwa liczba i rozkład posiłków jedzonych w ciągu dnia

– powinno być 3 (śniadanie, obiad i kolacja) do 5 posiłków (pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja);

3. nieregularne spożywanie posiłków

(brak ustalonych stałych pór konsumpcji poszczególnych posiłków w ciągu dnia) oraz za długie przerwy pomiędzy posiłkami;

4. unikanie jedzenia śniadań;

5. spożywanie wieczorem obfitego posiłku głównego,

w tym również zjadanie go zbyt późno (po godzinie 18:00);

6. nagminne podjadanie pomiędzy właściwymi posiłkami,

w tym szczególnie naganna jest codzienna konsumpcja słodyczy i/lub tłustych oraz słonych przekąsek, a także podjadanie w czasie bezsennych nocy;

7. spożywanie zbyt małej ilości warzyw, owoców i zdrowych płynów

(czyli np. picie najlepiej niegazowanej wody mineralnej, zamiast niezdrowych i tuczących napojów słodzonych);

8. brak kontroli nad jakością spożywanych codziennie posiłków

(czyli np. niesprawdzanie ich świeżości, nieczytanie etykiet i zamieszczonego tam składu produktów żywnościowych, kupowanie żywności taniej, za to kiepskiej jakości i niezdrowej, monotonia dietetyczna, czyli brak urozmaicania posiłków);

9. jedzenie w chwili stresu, czyli tzw. „zajadanie stresu”

(uspokajanie się za pomocą konsumpcji);

10. robienie zakupów w momentach, gdy odczuwa się głód

(np. przed obiadem po pracy), podczas gdy zasadą jest, by na zakupy chodzić wypoczętym i sytym, po odczekaniu przynajmniej godziny po posiłku, by nie odczuwać zbytniej ociężałości.

Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox.