5 faktów na temat pizzy, o których nie miałeś pojęcia

Pizza jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Zjeść ją można niemalże w każdym kraju.

5 faktów na temat pizzy, o których nie miałeś pojęcia

Nic dziwnego – to danie, które można podawać na wiele sposobów, a prosty, drożdżowy placek jest świetną bazą do najrozmaitszych kompozycji składników. Czy wiesz o niej wszystko? Sprawdź!

Potrawa stara jak świat

Wydawałoby się że każdy wie skąd pochodzi pizza – oczywiście że z Włoch! Jednak jeżeli cofniemy się do czasów starożytnych i dokładnie prześledzimy to jak wpływały na siebie ówczesne kultury dowiemy się, że tradycyjne placki posmarowane oliwą z dodatkiem czosnku i ziół były popularnym daniem starożytnych Greków. Dopiero w okolicy 500 roku przed naszą erą, wraz z panteonem greckich bóstw trafiły do Rzymu. Tam, musiały czekać aż do wieku XVII, kiedy to do Neapolu sprowadzono zza oceanu pomidory. Tak powstała pizza Napolitana – jeden z pierwszych, historycznie udokumentowanych placków.

Pizza, która nakarmi całe miasto

Ludzie w RPA tak bardzo kochają drożdżowy placuszek, że postanowili pobić rekord Guinessa w stworzeniu największej pizzy świata. W 1990 roku udało im się przygotować danie o średnicy 37,4 metra, co daje razem 4 393 metrów kwadratowych. Nie wiemy gdzie udało im się znaleźć piec, który zmieścił tak wielką pizzę, ale dodatki, które na niej umieszczono: ser, pieczarki i sos pomidorowy, ważyły łącznie ponad 7 ton!

Hawajska wcale nie z Hawajów!

A co wiesz o pizzy hawajskiej? Ten ekscentryczny placek, udekorowany soczystymi kawałkami ananasa ma zarówno ogromne grono oddanych fanów jak i przeciwników. Jakiś czas temu, w Internecie szerokim echem odbiła się plotka, jakoby w niektórych krajach rząd miał zadecydować o delegalizacji tego kontrowersyjnego dania. Jednak placek, który swoją nazwę zawdzięcza jednym z bardziej znanych na świecie wysp, wcale stamtąd nie pochodzi! Mało kto wie, że tak naprawdę został wynaleziony w Kanadzie. Jednak tamtejszy rząd zaprzecza tym pomówieniom.

Rekordy kulinarnej prędkości

Wiadomo, że dobrze przyrządzona pizza, potrzebuje odpowiedniej ilości czasu – najpierw należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły zacząć pracować, potem musi posiedzieć trochę w piecu. Wydawałoby się że w tej branży nie ma miejsca na pośpiech. Jednak pochodzący z Włoch Bruno di Fabio chyba nie miał takich refleksji, gdyż został najszybszym pizzermenem na świecie, bijąc rekord szybkości w kręceniu placka. Potrafi zrobić ich aż 14 w czasie 2,5 minuty. To imponujący rekord. Tak jak ten należący do Kanadyjczyka Petera Czerwińskiego, który w 41 sekund pochłonął 30 centymetrową pizzę.

Gdzie znaleźć najlepszą pizzę?

Podobno w Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle. A gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę we Wrocławiu? Tylko w pizzerii Dominium na Rynku Głównym! Bez względu na to, czy jesteś fanem tradycyjnych, włoskich placków na cienkim cieście, czy pizzy a la americana na grubym. Jeżeli będziesz w pobliżu – wybierz się tam koniecznie, a nie pożałujesz. Co prawda nie kręcą tam placków z rekordową prędkością, ani nie posiadają pieca zdolnego pomieścić rekordowo wielką pizzę. Za to atmosfera i możliwość skosztowania najwyższej jakości składników są bezcenne. Pizza we Wrocławiu? Tylko Dominium!