Konfitura z dyni nie jest trudna w przygotowaniu. Jej przyrządzenie zajmie Ci niewiele czasu, a gotowy przysmak wynagrodzi każdą straconą chwilę. Jednym z jego składników jest anyż, którego jednym z głównych producentów jest Hiszpania. Aktualnie jest coraz rzadziej stosowany w kuchni, a jego właściwości są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Ponadto jest uważany za roślinę leczniczą. Anyż przede wszystkim posiada działanie wykrztuśne. Idealnie sprawdza się również w przypadku chorób żołądka i jelit. Nasiona anyżu pomagają także w usunięciu pasożytów przewodu pokarmowego. Ciekawym jest również fakt, że ta roślina pobudza laktację, dzięki czemu wykorzystuje się ją podczas leczenia problemów z produkcją pokarmu przez matki.
Konfitura z dyni
Składniki:
- Kilogram dyni
- Szklanka cukru
- Szklanka wody
- Łyżeczka cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- Opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu.
- Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie bardzo miękka.
- Po około 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę.
- Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków.
- Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury, słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je.