Baba Ghanoush – Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana

Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu.

tortilla z pasta baklazanowa

Baba Ghanoush, czyli pasta z bakłażana to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni arabskiej. Wzbogaca organizm o cenne wartości odżywcze – jest między innymi bogatym źródłem błonnika pokarmowego. To niskokaloryczny produkt, który zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, w niemal 90% składa się z wody, dlatego idealnie sprawdza się w dietach odchudzających. Jest także szczególnie polecany weganom i wegetarianom.

Zastosowanie

W kuchni orientalnej Baba Ghanoush najczęściej podawana jest z pieczywem lub nakładana na placki chlebowe typu pita. Traktowana jest bowiem jako przystawka. W Egipcie bywa z kolei serwowana jako danie główne z ziarenkami owocu granatu. W Polsce zastosowanie pasty z bakłażana jest podobne do tego w krajach arabskich.  Dodaje się ją również do grillowanych mięs, warzyw czy do sałatek.
Ciekawą propozycją może być też połączenie kuchni meksykańskiej z arabską, czyli tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana.

 Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
  • gotowe placki tortilli
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • tarty parmezan
  • sałata lodowa
  • 1 papryka
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na patelni.
  2. Następnie do miski przekładamy pastę z bakłażana, dodajemy drobno pokrojonego pomidora i cebulę pokrojoną w półtalarki – wszystkie składniki mieszamy.
  3. Na placek tortilli nakładamy i rozsmarowujemy gotową pastę, układamy liście sałaty lodowej oraz kawałki kurczaka. Posypujemy tartym parmezanem.
  4. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Tortilla z kurczakiem

- Baba Ghanoush

- Pasta bakłażanowa