Babeczki brownie

Babeczki to idealny dodatek do kawy w pracy. Zwłaszcza w jesienne dni, mogą nam poprawić humor.

Babeczki brownie

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g płynnego miodu
  • 30 g nierafinowanego oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki kakao
  • Pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kokosowej

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku z grubym dnem umieszczamy masło orzechowe, miód, olej lub masło. Podgrzewamy na małym ogniu do połączenia.
  2. Masę studzimy, dodajemy kakao, ekstrakt, roztrzepane jajka i mieszamy dokładnie do połączenia.
  3. Wsypujemy mąkę kokosową, ponownie mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  5. Ciasto nalewamy do 4 silikonowych foremek. Pieczemy przez około 15–20 minut.
  6. Studzimy na metalowej kratce.

Uwagi: Zamiast babeczek można upiec ciasto w małej foremce o średnicy 15 cm. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.