Babeczki daktylowe z sosem waniliowym

Wielkanoc to święto wszystkich łakomczuchów. Siadając do uroczystego śniadania na pewno znajdziemy na nim oprócz jaj i żurku również baby i mazury.

zurak jajka i co jeszcze
Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a nowe przepisy mogą wzbogacić wielkanocny jadłospis.

Składniki:

  •  300 g suszonych daktyli
  •  100 g masła
  •  250 g mąki
  •  ½ szklanki cukru
  •  4 jajka
  •  1laska wanilii Kotány
  •  ½ łyżeczki cynamonu Kotányi
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego

Sos waniliowy

Składniki:

  • 4 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • Kotányi
  • 1 laska wanilii Kotányi
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować.
  2. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek.
  3. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
  4. Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii.
  5. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Deser śmietankowo – waniliowy

Składniki:

  •  12 niewielkich kawałków babki lub chałki
  •  ½ szklanki słodkiej śmietanki
  •  ½ puszki owoców ( brzoskwinia, mandarynka, gruszka lub inne)
  •  ½ opakowania cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
  •  5 orzechów włoskich łuskanych
  •  4 łyżeczki startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki ciasta i odsączone owoce z puszki ułożyć na talerzykach lub w pucharkach.
  2. Śmietankę miksować z cukrem z prawdziwą wanilią przez ok. 2-3 minuty.
  3. Polać nią ciasto i owoce, na wierzchu ułożyć cząstki orzechów. Deser posypać czekoladą. Podawać lekko schłodzony.