Babeczki z lekkim kremem bzowym

W ciepłe, letnie dni na naszym stole na pewno nie może zabraknąć słodkich i lekkich przysmaków. Te babeczki oszałamiają smakiem i przenoszą nas w sielskie wspomnienia dzieciństwa!

Babeczki z kremem bzowym
Babeczki z kremem bzowym

Składniki:

  • 1 opakowanie słodkich babeczek (dostaniecie je w każdym sklepie, np. Dan Cake)
  • ¼ szklanki wody
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g soku z kwiatów bzu
  • szczypta soli
  • ulubione owoce sezonowe np. maliny

Sposób przygotowania:

  1. Babeczki wyjmujemy z opakowania.
  2. 100 g soku z bzu mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy środek każdej biszkoptowej babeczki (1 łyżeczka na babeczkę). Odstawiamy do wchłonięcia.
  3. Śmietany łączymy z solą i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy 100 g soku z bzu o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy, aby połączyć składniki.
  4. Odstawiamy krem do lodówki na 3 godziny.
  5. Po wyjęciu – napełniamy babeczki kremem i ozdabiamy owocami. Całość dla smaku można posypać cukrem pudrem.