Klasycznie pojawia się ona w wersji słodkiej – z lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Czas jednak na babkową rewolucję! Na święta podaj babkę… ziemniaczaną!Babka ziemniaczana, choć być może nie każdy jej spróbował, to znane i tradycyjne danie.
Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, gdzie doczekała się nawet swojego święta!
Ta prosta i niezwykle pyszna potrawa zachwyci każdego łasucha. – Babka ziemniaczana to
prawdziwy, podlaski rarytas.
Składniki:
- 400 g sera Gouda MSM Mońki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
- Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki „keksówki” wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.