Bakłażanowa zapiekanka z fetą

Tak przygotowane warzywo przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, smarujemy koncentratem pomidorowym i obkładamy plastrami camemberta. Powtarzamy układ takich warstw, tworząc swoisty przekładaniec, którego zwieńczeniem będzie pokruszony beaufort skropiony jeszcze oliwą i okraszony bazylią.

grilowany baklazan z fetaCzas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 600 g bakłażanów
  • 3 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 200 g oliwek
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażana w Posyp je Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będą wyraziste w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz plastry ręcznikiem papierowym.
  2. Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki. Posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą naczynie żaroodporne.
  3. Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
  4. Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową.
  5. Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym, Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą.
  6. Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 18