Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- 200 g sera camembert
- 100 g sera beaufort
- 1 szczypta pieprzu
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry. Aby nadać im zdecydowany smak, posyp przyprawą Knorr i odstaw na godzinę. W ten sposób usuniesz z nich także gorzki smak.
- Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Tak przygotowane plastry posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami – na przemian z pokrojonym w plastry serem camembert.
- Po ułożeniu ostatniej warstwy bakłażanów, posyp je pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą.
- Danie piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
- Z kolei łatwo dostępna feta będzie świetnym głównym bohaterem w zapiekance, która w wykonaniu jest bardzo prosta i zachwyci niejedne kubki smakowe.
- Plastrami bakłażana wykładamy naczynie żaroodporne, którego dno wcześniej pokryliśmy oliwą i obsypaliśmy bułką tartą. Dodajemy pokrojone oliwki, a całość zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, jajka i przypraw. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i fetą.