Bakłażany po prowansalsku

Bakłażan równie dobrze czuje się w piekarniku, jednak nim tam trafi, również trzeba za każdym razem powtórzyć procedurę z odsączaniem, żeby móc cieszyć się najlepszym smakiem warzywa i nie zaburzać jego harmonii w połączeniu z niezwykłymi dodatkami, jak właśnie sery.

grilowany po prowansalsku. jpgCzas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 200 g sera camembert
  • 100 g sera beaufort
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry. Aby nadać im zdecydowany smak, posyp przyprawą Knorr i odstaw na godzinę. W ten sposób usuniesz z nich także gorzki smak.
  2. Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Tak przygotowane plastry posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami – na przemian z pokrojonym w plastry serem camembert.
  4. Po ułożeniu ostatniej warstwy bakłażanów, posyp je pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą.
  5. Danie piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
  6. Z kolei łatwo dostępna feta będzie świetnym głównym bohaterem w zapiekance, która w wykonaniu jest bardzo prosta i zachwyci niejedne kubki smakowe.
  7. Plastrami bakłażana wykładamy naczynie żaroodporne, którego dno wcześniej pokryliśmy oliwą i obsypaliśmy bułką tartą. Dodajemy pokrojone oliwki, a całość zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany, jajka i przypraw. Wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i fetą.

Wpis znaleziono dzięki:

- Bakłażan po prowansalsku

- Bakłłażan grillowany

-