Bardzo prosta zupa pieprzowa

Zupa pieprzowa
Zupa pieprzowa

Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy

Czas przygotowania:45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  •  pomarańczowa soczewica – 1 szklanka
  • mleko kokosowe z puszki – 1 opakowanie
  • cebula – 1 sztuka
  • bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 sztuka
  • curry – 2 łyżeczki
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • starty imbir – 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy – 10 ziaren
  • olej – 3 łyżki
  • natka pietruszki – 0,5 szklanek
  • woda – 0,5 litrów
  • ząbki czosnku – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Do połowy litra wrzącej wody wrzuć kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i dokładnie zamieszaj.
  2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek zarumień na oleju.
  3. Wymieszaj z curry, startym imbirem, soczewicą i liściem laurowym.
  4. Zalej przyrządzonym wcześniej wywarem, dopraw zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami pieprzu i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka.
  5. Do gotowej zupy wlej mleko kokosowe. Przed podaniem na stół posyp gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.

Wpis znaleziono dzięki:

- Zupa pieprzowa

- Lekka zupa

- Przepis na zupę

  • Anika

    Taka zupa jest w sam raz na chłodne dni. Ostre smaki rozgrzewają. Tak właśnie podziałała na mnie zupa paprykowa, którą niedawno jadłam w Halce. Polecam. Koniecznie z pestkami dyni lub grzankami.