Bardzo prosta zupa pieprzowa

Zupa pieprzowa
Zupa pieprzowa

Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy

Czas przygotowania:45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  •  pomarańczowa soczewica – 1 szklanka
  • mleko kokosowe z puszki – 1 opakowanie
  • cebula – 1 sztuka
  • bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 sztuka
  • curry – 2 łyżeczki
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • starty imbir – 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy – 10 ziaren
  • olej – 3 łyżki
  • natka pietruszki – 0,5 szklanek
  • woda – 0,5 litrów
  • ząbki czosnku – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Do połowy litra wrzącej wody wrzuć kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i dokładnie zamieszaj.
  2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek zarumień na oleju.
  3. Wymieszaj z curry, startym imbirem, soczewicą i liściem laurowym.
  4. Zalej przyrządzonym wcześniej wywarem, dopraw zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami pieprzu i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka.
  5. Do gotowej zupy wlej mleko kokosowe. Przed podaniem na stół posyp gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.