Befsztyk z warzywami w klasycznej wersji lapońskiej

Świetnie smakować będzie także przyrządzona w ten sposób wołowina. W klasycznej lapońskiej wersji krojone mięso renifera jest powoli duszone na maśle.

befsztyk po laponsku
Befsztyk z warzywami w klasycznej wersji lapońskiej

Dodawane do niego są jeszcze czasem grzyby lub por. Całość serwowana jest na puree z ziemniaków i koniecznie z użyciem sosu na bazie grzybów. W naszych kuchniach możemy przygotować befsztyk z warzywami


Befsztyk z warzywami

Składniki:

  •  polędwica wołowa – 500 g
  •  Sos do pieczeni z grzybami Knorr – 1 opak.
  •  cukinia – 1 szt.
  •  bakłażan – 1 szt.
  •  średniej wielkości cebula – 1 szt.
  •  papryka czerwona – 1 szt.
  •  ziemniaki – 500 g
  •  papryka ostra – 10 g
  •  pieprz – 10 g
  •  oregano – 2 łyżki
  •  woda – 1 l
  •  natka pietruszki – 10 g
  •  olej – 150 ml

Sposób przygotowania:

1. Polędwicę pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm i natnij tak, aby powstała kieszonka. Oprósz pieprzem.
2. Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na 4 części i pozbądź się nasion, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę.
3. Warzywa przesmaż na patelni, dodając 1 łyżkę oregano i szczyptę pieprzu. Smaż, aż będą półtwarde, następnie połóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Ziemniaki umyj, nie obieraj, pokrój w księżyce. Dodaj paprykę, 1 łyżkę oregano, skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 20 min.
5. Befsztyki nafaszeruj warzywami. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 6 min. z każdej strony.
6. Aby podkreślić smak dania, przygotuj sos Knorr, dodaj natkę. Polej befsztyki sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.