Bitki wołowe w sosie pomidorowym

Domowe, nie znaczy gorsze – wręcz przeciwnie! W zaciszu swojej kuchni możemy wyczarować potrawy tak samo smaczne, a nawet równie wykwintne jak w restauracji.

Bitki w sosie wołowym
Bitki wołowe w sosie pomidorowym

Jednocześnie możemy modyfikować smak potraw w zależności od upodobań domowników. I z pewnością będzie taniej! Dziś przedstawiamy przepis na pyszne bitki wołowe w sosie pomidorowym!

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • Ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Podzieloną na plastry wołowinę rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso starannie oprósz mąką i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni.
  2. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Oba warzywa zeszklij na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oregano. Następnie przełóż podsmażone mięso do garnka.
  3. Wszystko zalej 600 ml wrzątku. Dodaj do niego Esencję do duszonych mięs Knorr, która dobrze podkreśli smak wołowiny.
  4. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś mięso do momentu jego zmięknięcia. Zwykle odpowiednim czasem jest 35 minut.
  5. Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem do niego będzie ugotowany ryż.

Smacznego!