Borówkowa chmurka, czyli tarta z białą czekoladą i borówkami

Lekko kwaskowaty smak borówek idealnie komponuje się z delikatnym, śmietankowym kremem z białej czekolady i mascarpone. Pyszny deser urozmaici każde popołudnie.

Borówkowa chmurka, czyli tarta z białą czekoladą i borówkami

Składniki:

• mąka – 2 szklanki
• cukier puder – 2 łyżki
• żółtko – 2 sztuki
• Kostka do pieczenia – 1 opakowanie
• woda – 3 łyżki
• biała czekolada – 2 opakowania
• serek mascarpone – 1 opakowanie
• borówki amerykańskie – 300 gramów
• skórka z limonki – 1 sztuka
• cukier puder – 1 opakowanie
• liście świeżej mięty – 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia (np. Kasia), cukier i wodę. Dodaj żółtka.
  2. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm.
  3. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem).
  4. Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
  6. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
  7. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.