Brokuły – wrzuć je na ruszt

Brokuł to niezwykle wartościowe warzywo zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jego właściwości są doceniane przez dietetyków i konsumentów na całym świecie. A przy tym brokuł zawiera dużą ilość błonnika, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości i niewiele kalorii.

brokuly na ruszcie

Możliwości przygotowania brokułów w wersji letniej jest co nie miara. Poniżej przedstawiamy kilka grillowych propozycji, które zawojują gusta każdego smakosza. Również konsumenta w wersji fit!

Brokuły z grilla na już!

Składniki:

  • 5-6 różyczek brokułów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, pieprz
  • ząbek czosnku
  • zioła: na przykład tymianek, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem, nasmarować czosnkiem i odstawić na 30 minut.
  2. Po tym czasie wrzucić na ruszt i grillować do czasu aż różyczki nie uzyskają złocisto-brązowego kolorytu. Idealnie pasują do grillowanych mięs.

Sałatka na letnie wieczory

Składniki:

  • 6 różyczek brokuła
  • 20 g sera feta
  • garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • cukinia

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć wszystkie składniki dressingu i odstawić, żeby sos się przegryzł. Brokuły i cukinię zgrillować, pestki uprażyć.
  2. Wyłożyć na talerz warzywa, posypać serem feta i ziarnami, polać dressingiem. I zajadać się ze smakiem!

Pesto palce lizać!

Składniki:

  • 1 cały brokuł (łącznie łodygą)
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka płatków migdałów
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta papryczki chilli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować brokuła w lekko osolonej wodzie. Łodygę można pociąć na drobne kawałki, żeby całe warzywo ugotowało się równomiernie.
  2. Uprażyć migdały. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zblendować.
  3. Tak powstaje cudnie zielone i niebiańsko smaczne pesto – idealny dodatek do letnich kolacji na świeżym powietrzu.

Warzywo to jest podawane w różnych postaciach – zup, sałatek, dodatków do dań głównych. Możemy je zblanszować lub ugotować. A z sezonie letnim wrzucić na ruszt” – zapewniają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.