Możliwości przygotowania brokułów w wersji letniej jest co nie miara. Poniżej przedstawiamy kilka grillowych propozycji, które zawojują gusta każdego smakosza. Również konsumenta w wersji fit!
Brokuły z grilla na już!
Składniki:
- 5-6 różyczek brokułów
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól morska, pieprz
- ząbek czosnku
- zioła: na przykład tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
- Brokuły skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem, nasmarować czosnkiem i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie wrzucić na ruszt i grillować do czasu aż różyczki nie uzyskają złocisto-brązowego kolorytu. Idealnie pasują do grillowanych mięs.
Sałatka na letnie wieczory
Składniki:
- 6 różyczek brokuła
- 20 g sera feta
- garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
- cukinia
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Połączyć wszystkie składniki dressingu i odstawić, żeby sos się przegryzł. Brokuły i cukinię zgrillować, pestki uprażyć.
- Wyłożyć na talerz warzywa, posypać serem feta i ziarnami, polać dressingiem. I zajadać się ze smakiem!
Pesto palce lizać!
Składniki:
- 1 cały brokuł (łącznie łodygą)
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- szklanka płatków migdałów
- łyżeczka skórki z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- szczypta papryczki chilli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować brokuła w lekko osolonej wodzie. Łodygę można pociąć na drobne kawałki, żeby całe warzywo ugotowało się równomiernie.
- Uprażyć migdały. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zblendować.
- Tak powstaje cudnie zielone i niebiańsko smaczne pesto – idealny dodatek do letnich kolacji na świeżym powietrzu.
Warzywo to jest podawane w różnych postaciach – zup, sałatek, dodatków do dań głównych. Możemy je zblanszować lub ugotować. A z sezonie letnim wrzucić na ruszt” – zapewniają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.