Brownie z orzechami

Podobno zakochani karmią się powietrzem i swoją miłością, a w żołądkach zamiast uczucia głodu mają fruwające motyle. Mimo to, każda pierwsza i kolejna randka wiąże się z jedzeniem. Może to być obiad, kolacja lub pyszny deser… bo przecież o słodycz w miłości chodzi. Bakalland zaprasza zakochanych do świata soczystej wiśni, chrupiących orzechów aromatycznej czekolady.

brownie z truskawkami
Brownie z orzechami

Połączenie czekolady i bakalii idealnie wpisuje się w romantyczny klimat. Czekolada pobudza zmysły, orzechy natomiast za sprawą znaczącej ilości magnezu, pomagają odprężyć się i zmniejszyć stres spowodowany pierwszą randką.

Składniki:

  •  300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania gładkiej masy.
  2. Następnie, porcjami dosypujemy mieszankę mąki i kakao oraz miksujemy by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy lekko posiekane orzechy i migdały oraz aromat waniliowy. Delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
  5. Do dekoracji proponujemy soczystą truskawkę. Smacznego!