Budyń z ryżu białego z jabłkiem

Budyń z ryżu białego z jabłkiem to przykład smacznego i pełnowartościowego deseru.

Budyń z ryżu białego z jabłkiem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • 3 dag masła
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 duże winne jabłka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynków
  • masło i tarta bułka do formy
  • syrop owocowy lub śmietana do polania

Sposób przygotowania:

  1. Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami.
  3. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą.
  4. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody.
  5. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”.
  6. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.

Wpis znaleziono dzięki:

- Deser

- Ryż biały

- Przepis