Budyniowa stefanka

Słodkości także mogą zawierać witaminy. Porzeczka jest cennym źródłem witaminy C. Poznaj przepis na słodki deser ozdobiony porzeczkami i delektuj się jego smakiem!

Budyniowa stefanka

Składniki

  • herbatniki – 40 sztuk
  • margaryna do pieczenia – 150 gramów
  • mleko – 1,5 szklanki
  • cukier – 150 gramów
  • żółtka – 6 sztuk
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • mąka pszenna – 30 gramów
  • starta skórka z 1 cytryny
  • wiórki kokosowe – 50 gramów
  • margaryna do pieczenia – 25 gramów
  • cukier – 15 gramów
  • czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
  2. Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny.
  3. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
  4. Pod koniec ubijania dodaj mąkę.
  5. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
  6. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
  7. Margarynę ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
  8. Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
  9. Na patelni rozpuść margarynę z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.