Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!

Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.

burgery wegetarianskie

Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Burgery z cieciorki

Składniki na kotlety:

  • 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
  • 1 jajko
  • posiekana pietruszka i szczypiorek
  • garść kaparów
  • garść pokruszonego sera pleśniowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • łyżeczka octu ryżowego

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 malinowy pomidor
  • liście rukoli
  • kiełki
  • młoda cukinia
  • 2 bułki pełnoziarniste

Składniki na sos ziołowy:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • posiekana pietruszka, koperek i  szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
  3. Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
  4. Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym.
  5. Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.