Cannelloni ze szpinakiem i kremowym serem

Uwielbiamy śródziemnomorska kuchnię! Siła jej niepowtarzalnego smaku tkwi w prostocie, pomysłowości i wyjątkowo aromatycznych składnikach, które przywodzą na myśl wakacje pełne słońca.

cannelloni
Canneloni ze szpinakiem i kremowym serkiem

Makaron cannelloni ze szpinakiem, czosnkiem i śmietankowym kremowym serem to doskonała propozycja dania w południowym stylu. Coraz częściej sięgamy po kulinarne inspiracje z całego świata. Nie grozi nam nuda, ponieważ w kuchni wciąż odkrywamy nowe możliwości i połączenia smaków. Każdego dnia możemy inspirować się różnymi zakątkami globu, testując nowe receptury.

Kuchnia śródziemnomorska wyróżnia się bogactwem wielu aromatów. Jest niesamowicie smaczna, prosta i dodatkowo – bardzo efektowna! Danie z kultowym, włoskim makaronem cannelloni, czyli dużymi rurkami idealnymi do nadziewania, zachwyca aromatami czosnku, oliwy z oliwek, przypraw i szpinaku. Aksamitną gładkość nadzienia uzyskasz, dodając do niego ser kremowy w trójkącikach, przygotowany z najwyższej jakości naturalnych składników – mleka, sera i aromatycznych dodatków. Połączenie smaków w tej potrawie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Zapieczone ze śmietanką cannelloni ze szpinakowo-serowym nadzieniem będzie znakomitą i oryginalną propozycją letniego obiadu. Zaskakująca forma, efektowne, aromatyczne wnętrze i śródziemnomorski styl to idealny kulinarny wybór w letnie dni!

Składniki:

  • ok. 12 rurek makaronu cannelloni
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 gramów świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie sera kremowego śmietankowego Hochland w trójkącikach
  • 200 mililitrów śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 opakowania sera kremowego w plastrach śmietankowego Hochland

Sposób przygotowania cannelloni:

  1. Na oliwie podsmażyć chwilę posiekany czosnek.
  2. Dodać szpinak, chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Dodać rozdrobnione sery śmietankowe w krążku, dokładnie połączyć.
  4. Masą nadziewać rurki makaronu, układać w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietanką i przykryć naczynie folią aluminiową.
  5. Piec ok. 30 minut (180°), następnie zdjąć folię. Na wierzchu poukładać plastry sera.
  6. Piec kolejne 15 minut, tym razem bez przykrycia.

Smacznego!