Cebula nadziewana pieczarkami

Mimo przykrego zapachu, ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Dzisiaj serwujemy przepis na cebulę w wersji nadziewanej.

Cebula nadziewana pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 25 dag pieczarek
  • 5 dag bułki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • pół pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.
2. Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.
3. Dopraw farsz przyprawą, by danie zyskało intensywny smak, i dokładnie wymieszaj.
4. Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.
5. Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

I gotowe. Smacznego!