Chipsy tortos z oliwkami i anchois

Prezentujemy przepis na pyszne chipsy TORTOS z anchois i oliwkami.

 

 

Tortos z oliwkami
Tortos z oliwkami

Składniki:

  • 10 czarnych oliwek bez pestek Serpis,
  • 1 starty pomidor bez skórki,
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia,
  • świeża bazylia lub oregano,
  • sól i pieprz,
  • anchois

Na tortos:

  • 75 g mąki kukurydzianej,
  • 25 g mąka pszenna,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna,
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą.
  2. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk.
  3. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
  4. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka.
  5. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.
  6. Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia.
  7. Udekoruj szczypiorkiem i anchois.

Smacznego!