Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym

Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań.

Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym
Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym. Foto. Knorr

Chlebek pita z serem halloumi to pyszne danie zarówno jako przekąska lub danie główne.  Tego rodzaju pieczywo (z greckiego – ‚pita’ to placek) to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu z mąki, drożdży i wody. Może być wypełniony dowolnym, pysznym farszem: warzywami, mięsem. Do smaku sosy: czosnkowy lub Tysiąca Wysp

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki na chlebek pita z serem halloumi :

  •  4 sztuki chlebka pita
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
  • 4 łyżki Sosu Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 garstka rukoli
  • 100 g sera halloumi
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij, tak aby każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
  2. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.
  3. Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
  4. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.
  5. Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i na koniec opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!