Ciasto mandarynkowe

Sezon na mandarynki trwa i właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać ich wyjątkowy smak i właściwości. Te owoce sprawdzają się nie tylko jako lekkie przekąski czy dodatek do jogurtu. Z cytrusami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta.

Ciasto mandarynkowe

Składniki

  • 85 g cukru trzcinowego
  • 85 ml soku pomarańczowego
  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru (dodatkowo do posypania mandarynek)
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Syrop trzcinowy i bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  3. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym, karmelizować na maśle z obu stron.
  4. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy.
  5. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić.
  6. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu.
  7. Gotowym sosem polać mandarynki.
  8. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
  9. Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać.
  10. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć.
  11. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej.
  12. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem.
  13. Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
  14. Po wyciągnięciu ciasto polać syropem trzcinowym i podawać z bitą śmietaną.