Cielęcina duszona po kreolsku

cielecina duszona po kreolsku
Cielęcina duszona po kreolsku. Fot. Index Food

Cielęcina  to wyjątkowo delikatne mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to buhajki ras mlecznych, zatem nieprzydatne w produkcji mleka.

Składniki na 5 porcji:

  •  1kg cielęciny (filet)
  •  2 gałązki rozmarynu
  •  100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
  •  200 g pieczarek
  •  1 marchewka
  •  700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
  •  100 ml białego wina
  •  1 ząbek czosnku
  •  szafran do smaku
  •  oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  •  sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem.
  2. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.
  4. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę.
  5. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.