Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią

Naleśniki – tym razem w wersji wykwintnej. Na karnawałowe party idealne będą crespelle, czyli włoskie, nadziewane gorgonzolą i zapiekane w sosie, podane w formie roladek. Pasują do nich warzywa, takie jak cukinia, szparagi czy szpinak.

nalesniki z gorgonzola
Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią

„Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste w smaku sery pleśniowe.

Składniki:

  •    300 ml mleka
  •    2 jajka
  •    150 g mąki
  •    400 g rozdrobnionych pomidorów pelatti
  •    Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  •    cukinia
  •    150 g sera gorgonzola
  •    kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naleśniki, w tym celu wymieszaj mąkę z jajkiem i mlekiem, dodaj łyżkę lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
  2. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
  3. Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony – tak, aby były złociste.
  4. Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z Knorr
  5. Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, aby nadać smaku i zagotuj.
  6. Gorgonzolę zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w drobna kostkę, przesmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobniona gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj.
  7. Powstały farsz nałóż na naleśniki. Najpierw zwiń brzegi do środka, a następnie zroluj naleśniki.
  8. Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwaną bazylią.