Czas na grzyby, czyli zupa z maślaków

Aby uzyskać najlepszy smak, szefowie kuchni proponują sięgać po świeże grzyby. W zupach idealnie sprawdzą się kurki – w towarzystwie warzyw i dużej ilości ziół. Takie połączenie pozwala na uzyskanie prawdziwego przysmaku.

Czas na grzyby, czyli zupa z maślaków

Klasyczna i prosta zupa to także ta przygotowana z maślaków. Oto pyszne, rozgrzewające jesienne danie!

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • Zupa grzybowa Knorr
  • 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 50 dag mrożonych maślaków
  • 10 dag soi
  • 5 dag drobnego makaronu
  • 0,5 szklanki śmietany
  • natka pietruszki (posiekana)
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz czarny
  • papryka mielona
  • majeranek
  • tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Soję namocz w wodzie (przez 2 godziny). Grzyby rozmroź, pokrój w paski i usmaż.
  2. Soję ugotuj w wywarze z wody i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by nadać daniu esencjonalny smak.
  3. Pod koniec gotowania dodaj makaron.
  4. Połącz z grzybami i śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem.
  5. Zupę grzybową Knorr dodaj do garnka. Gotuj 10 minut. Zupę z maślaków podawaj posypaną natką pietruszki.