Czekoladowa tarta

Czekoladowa tarta to idealna propozycja na poprawę nastroju w trakcie szarych jesiennych dni.

Czekoladowa tarta

Składniki:

  • opakowanie ciastek owsianych
  • 2- 3 łyżki oleju kokosowego
  • Czekolada deserowa100 g
  • 1 serek mascarpone
  • 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszyć ciastka w mikserze
  2. Kruszonkę wymieszać w misce z olejem kokosowym
  3. Wykleić posmarowane naczynie do tarty
  4. Przycisnąć, tworząc zwarty spód
  5. Podpiec w piekarniku na złoto – ok. 15-20 min w 180 stopniach.
  6. Wystudzić.
  7. Czekoladę deserową pokroić na drobną kostkę (ok. pół czekolady) albo zetrzeć na grubych oczkach na tarce
  8. Mascarpone, startą czekoladę, krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe wymieszać w mikserze na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta można dodać łyżkę słodkiej śmietany.
  9. Wylać masę na wystudzony spód i udekorować malinami, miętą oraz resztą pokruszonej czekolady.
  10. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3 godziny.