Czym są antyoksydanty i gdzie je znajdziemy?

Antyoksydanty to substancje, które odpowiadają za neutralizowanie wolnych rodników. Okazuje się, że są przydatne w leczeniu nowotworów, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę czy na choroby serca.

Czym są antyoksydanty i gdzie je znajdziemy?

W jaki sposób korzystać z dobroczynnych właściwości antyoksydantów oraz jak zwalczać wolne rodniki?

Powstawanie wolnych rodników

Jak powstają wolne rodniki? Do ich rozwoju przyczynia się metabolizm tlenu w organizmie. Czynniki możemy podzielić na wewnętrzne – dotyczące naszego organizmu i zewnętrzne – warunków środowiska. Mamy bardzo duży wpływ na rozwój rodników głównie poprzez palenie papierosów czy smażenie potraw. Duże znaczenie ma niewłaściwe odżywianie oraz niezdrowy tryb życia. Wolne rodniki powstają także, kiedy przebywamy w zanieczyszczonym otoczeniu lub narażamy się na zbyt duże promieniowanie słoneczne.

Jakie choroby powodują wolne rodniki?

Wolne rodniki powodują uszkodzenie naczyń krwionośnych. Tłuszcze wraz z cholesterolem i wapniem zaczynają osiadać na ścianach tętnic, przyczyniając się do zachorowania na miażdżycę. Substancje potrafią zaatakować także DNA, rozmnażają zmutowane komórki. W ten sposób powstaje nowotwór. Wolne rodniki negatywnie wpływają na urodę. Uszkadzają naturalną barierę ochronną naskórka. Twarz staje się sucha i podatna na podrażnienia. W skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia kwasów nukleinowych, które odpowiadają za prawidłową budowę komórek, co przyczyni się do rozwoju raka skóry.

Działanie antyoksydantów

Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na raka czy choroby związane z układem krążenia, wzrokiem i stawami. Dodatkowo wpływają na większą odporność organizmu na infekcje. Antyoksydanty krążą w organizmie i oddają  elektron wolnym rodnikom, którego one potrzebują. Następnie substancje neutralizują się i zostają wydalone z organizmu.

Gdzie znajdziemy antyoksydanty?

Aby wspomóc walkę organizmu z wolnymi rodnikami można wzbogacić swoją dietę w produkty, które zawierają antyoksydanty! Co jeść, aby zadbać o odporność?

Czym są antyoksydanty i gdzie je znajdziemy?

Należy unikać diety odchudzającej – pozbawionej owoców i warzyw. Warto wybierać np.:

  • cynamon i oregano,
  • czarną jagodę, jeżynę, czarny bez,
  • truskawki, jabłka, mandarynki,
  • kawę i herbatę zieloną,
  • czerwoną kapustę, fasolę i buraki.
  • orzechy włoskie
  • gorzką czekoladę.

Marcelina Bednarska