Delikatny łosoś z rusztu z feerią grillowanych warzyw

delikatny losos z rusztu

Łosoś na dobre zadomowił się na naszych stołach. Najlepiej smakuje grillowany z rusztu. Znasz ten przepis?

Składniki na 2 porcje:

  •  1 torebka Ryżu Parboiled marki Britta
  • 2 filety z łososia
  •   1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy z oliwek
  •   gałązki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól je delikatnie, natrzyj oliwą i posyp posiekanym tymiankiem. Odstaw na około 10-15 minut.
  2. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż go ok. 4 minuty z każdej strony.
  3. Zamarynowane wcześniej warzywa smaż na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony tak, aby uzyskać na skórce delikatną, ozdobną krateczkę.
  4. Usmażonego łososia podaj z ryżem oraz grillowanymi warzywami. Udekoruj listkami tymianku.