Deser hiszpański – Churros con chocolate

hiszpańskie Churros con chocolate
hiszpańskie Churros con chocolate

Churros to tradycyjne, ala ciasto hiszpańskie, mające kształt długiego patyczka. Zjadane na śniadanie, albo samo, albo zamaczane w płynnej czekoladzie.

Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni

Składniki:

  •  500 g mąki pszennej
  •  500 ml wody
  •  3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka soli
  •  3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr oliwy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto.
  2. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor.
  3. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

 

Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej

Wpis znaleziono dzięki:

- Ciasto hiszpańskie

- Churros

-