Dieta w chorobie hashimoto – co wybierać?

Hashimoto to choroba która dotyka ludzi na coraz większą skalę. Jak odżywiać się prawidłowo i w urozmaicony sposób, pomimo schorzenia?

dieta przy hashimoto
Dieta przy hashimoto – co uwzględnić w jadłospisie. Foto Brooke Lark/Unsplash

Nie istnieje jedna, odpowiednia dla wszystkich dieta przy Hashimoto. Tworząc jadłospis trzeba uwzględnić szereg detali takich jak: aktualna masa ciała, towarzyszące schorzenia czy samopoczucie i potrzeby. Jaka powinna być prawidłowa dieta w tej chorobie?

Dieta przy Hashimoto – śniadanie

Zawsze należy rozpoczynać od niego dzień. Najlepiej by było, aby zjeść pierwszy posiłek 30-60 minut po przebudzeniu oraz zażyć do niego lewotyroksynę (jeżeli się ją przyjmuje). To przyspieszy przemianę materii i doda energii na cały dzień.

Ile warto wypijać?

Powinno się wypijać 1,5 – 2 litry płynów dziennie. Przede wszystkim wody, ale mogą być też np. ziołowe herbaty lub smoothie. Zapotrzebowanie zwiększa się wraz ze zwiększoną temperaturą, wysiłkiem fizycznym czy karmieniem piersią – pamiętaj o tym.

Zdrowe produkty w jadłospisie

Istnieje lista produktów, które są najbardziej polecane dla organizmu w tym schorzeniu. Zaliczają się do nich m.in. niepryskane warzywa i owoce, ryby pieczone, chleb dobrej jakości (albo najlepiej piec samemu) i zielona herbata. Lepiej nie sięgać po kaszę jaglaną i unikać produktów sojowych. Warto używać w kuchni ziół i przypraw, np. kurkumy, imbiru, kuminu, kolendry, oregano, tymianku, ziela angielskiego, pieprzu, rozmarynu, majeranku, szałwii, bazylii czy mielonej papryki. Kurkuma jest polecana w profilaktyce chorób, a stosowanie ziół i przypraw rekomenduje się w schorzeniach, którym towarzyszy przewlekły stan zapalny lub nasilony stres oksydacyjny.

Jak przygotowywać posiłki?

Przede wszystkim unikajmy smażenia i smażonych produktów. Jeżeli musimy, to krótko i na odpowiednim oleju np. rzepakowym, kokosowym lub oliwie. Najlepszą metodą do obróbki termicznej jest gotowanie na parze. Ta technika kulinarna pozwala zachować większość wartości odżywczych. Unikajmy żywności wysokoprzetworzonej i jak najczęściej wybierajmy produkty świeże.

Ważne składniki odżywcze w diecie przy Hashimoto

Jednymi z najistotniejszych składników, które muszą być konsekwentnie dostarczane do organizmu, są: prebiotyki, błonnik, skrobia oporna, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, białko, magnez, wapń i potas. Warto regularnie jeść pokarmy w nie bogate, ponieważ osoby z Hashimoto mają ich większe zapotrzebowanie niż inni.

Dieta przy Hashimoto – kolacja

Kolacje czy ostatni posiłek w ciągu dnia spożywajmy 3 godziny przed snem. Poza tym zjadajmy 4 lub maksymalnie 5 posiłków dziennie. Nie przejadajmy się i nie podjadajmy pomiędzy posiłkami!

Po więcej informacji sięgnij do książki Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie Agaty Lewandowskiej.