Dorada ze szpinakiem na ostro

dorada ze szpinakiem

Filety z ryby delikatnie oprószamy przyprawą Knorr, układamy na pergaminie, a na jej wierzchu kładziemy przygotowany wcześniej na patelni szpinak oraz posypujemy tartym oscypkiem. Pergamin z przygotowaną rybą układamy na kawałkach drzewa owocowego. „Takie deseczki do grillowania można kupić w sklepach z akcesoriami tego typu lub zrobić samemu. Wystarczy uciąć piłą plaster drewna”, podpowiada szef kuchni Knorr:

Składniki:

  •     4 filety z dorady
  •     2 oscypki gomółki
  •     4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  •     Bulion na włoszczyźnie Knorr
  •     4 suszone pomidory
  •     1 szalotka
  •     1 strąk ostrej papryki chilli
  •     300 g mrożonego szpinaku
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     200 g serka ricotta

Sposób przygotowania:

  1.  Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.
  2. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.
  3. Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr. Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu.
  4. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.
  5. Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą).
  6. Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.