Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba

Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami. Czas przygotowania 50 min. 2 porcje.

Dorsz z jesiotrem
Dorsz z jesiotrem

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 150 g wędzonego jesiotra z Jury
  • 150 g czerstwego razowego chleba
  • 100 g masła
  • 100 g twarożku „Mój ulubiony”
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki

Sos

  • 200 g twarożku „Mój ulubiony”
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml whiskey
  • szczypta soli

Marynowane brukselki

  • 10 brukselek
  • dwie łyżki soku z limonki
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Risotto

  • 1 duży brokuł
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100g twarożku „Mój Ulubiony”
  • 50 g parmezanu
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy.
  2. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy  kruszonkę.
  3. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ° C 17 minut.
  4. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba).
  5. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły.
  6. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan.
  7. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu.
  8. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon.
  9. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min.
  10. Twarożek Mój ulubiony mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą.
  11. Dorsza serwujemy na risotto.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Dorsz z jesiotrem

- Ryba z rybą

- Przepis na obiad