Drożdżowe serca z bakaliami

Drożdżowe serca z bakaliami
Drożdżowe serca z bakaliami

Wśród walentynkowych przepisów nie może zabraknąć wypieków w kształcie serca. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym uformowane w symbol zakochanych podbiją, każde podniebienie.

Składniki na ciasto:

  • 160 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g masła, roztopionego
  • 7 g suchych drożdży

Składniki na orzechowe nadzienie:

  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • pół łyżeczki cynamonu

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie siekamy orzechy i migdały. Do miski wkładamy cukier, cynamon, posiekane orzechy oraz wlewamy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Po wyrośnięciu ciasta formujemy z niego 10 kulek takiej samej wielkości. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek i smarujemy nadzieniem. Zwijamy ciasto w rulon. Następnie składamy naleśniki na pół i przecinamy wzdłuż zostawiają na końcu około 1,5-2 cm. Powstałe końce wywijamy na boki by uzyskać kształt serca. Drożdżowe serca układamy na blaszce w dużych odstępach, nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.