Duszone grzyby – pycha!

Pokrojone w małe kawałki, podsmażone na maśle, z dodatkiem zeszklonej cebuli, a przy tym odpowiednio doprawione, grzyby stworzą proste i smacznie danie lub jego bazę. Część jesiennych zbiorów warto zapasteryzować i stworzyć swoje zapasy na nadchodzącą zimę.

Duszone grzyby – pycha!

Składniki:

  • 1,5 kg grzybów leśnych (prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki)
  • 1 kostka bulionu na włoszczyźnie
  • 1 cebula duża
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka tymianku (posiekanego, zmielonego)
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 200 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub, jeśli są duże, przekrój je na cztery części.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby.
  3. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę, po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę bulionu na włoszczyźnie, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione.
  4. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Duszone grzyby

- Pora grzybowa

- Dania sezonowe