Ekspresowa świeża micha z darami lata

Mimo, że wysokie temperatury nie zachęcają do jedzenia, to latem należy pamiętać, by jeść regularnie. W tym okresie śmiało można rozkoszować się w warzywach i owocach, których jest bardzo dużo.

Ekspresowa świeża micha z darami lata

Lato to czas warzywnego urodzaju, dlatego przygotowując posiłki warto to wykorzystać. W upalne dni, które nie sprzyjają apetytowi, świetnie sprawdzi się lekka kuchnia oparta na sałatkach ze świeżych warzyw i owoców. Do wyboru mamy wiele sezonowych propozycji, takich jak fasolka szparagowa, cukinia, ogórki czy pomidory. Są bogate w witaminy i często zawierają dużo wody, przez co wspomogą nasz organizm.

Składniki:

  • kilka plasterków polędwicy królewskiej light marki Konspol
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • garść pestek granatu
  • ½ puszki kukurydzy
  • garść liści szpinaku
  • kilka cienkich płatków parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę myjemy i gotujemy do miękkości, po czym kładziemy ją do miski.
  2. Do miski dodajemy również liście szpinaku, kukurydzę i pestki granatu. Całość mieszamy.
  3. Na wierzchu układamy plasterki polędwicy królewskiej light w plastrach oraz płatki parmezanu.
  4. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Wpis znaleziono dzięki:

- Sałatka na lato

- Sałatka z fasolką szparagową

- Warzywa sezonowe