Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską i ricottą

Przekąskę można przygotować w kilka minut na zwykłej patelni, a zatem są świetną propozycją na wakacyjne śniadanie, kiedy nie mamy dostępu do np. tostera.

tosty ze sliwkami
Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską i ricottą

Tosty ze śliwką kalifornijską z serkiem ricotta i dressingiem miodowym dla przyjaciół. Szybkie i proste w przygotowaniu!

Składniki:

  •  6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
  •  1 pęczek natki pietruszki
  •  200g sera ricotta
  •  1 garść śliwek kalifornijskich
  •  1 gałązka rozmarynu
  •  sól, pieprz do smaku
  •  1/3 szklanki oleju rzepakowego
  •  3 łyżki sosu sojowego
  •  2 łyżki miodu
  •  1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą. Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość mieszamy z olejem tak, aby powstał gęsty sos.
  2. Kromki obkrawamy ze skórki, następnie siekamy śliwki w plasterki, układamy na kromce i dociskamy drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki. Tak przygotowany tost układamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą.
  3. Dociskamy rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewracamy go na drugą stronę i ponownie dociskamy. Gotowy tost kroimy na pół i smarujemy pastą serową. Polewamy gotowym dressingiem, dekorujemy otartym tymiankiem.